Alegeri locale 2020. Peste 4,3 milioane de români şi-au dat votul până la ora 14.00 (Live video şi text)

Aflați pe observatornews.ro rezultatele votării, date despre prezența la vot și cele mai importante declarații ale politicienilor

Primele rezultate exit-poll vor fi anunțate la Observator, la ora 21:00, în cadrul unei ediții speciale

Incidentul a fost filmat de un martor. El a spus că vrea să dea covrigi membrilor comisiei de vot. Unul dintre alegătorii de la coadă l-a acuzat, în schimb, că ar vrea să mituiască alegătorii.

Ora 14.20: Cosette Cichirău, candidatul USR la Primăria Iaşi, a votat şi a făcut un apel către localnici să vină în număr mare la urne.

“Ştim că valorile noastre au câştigat şi că ieşenii ne susţin. Sperăm în miracolul ieşean. Vrem ca Iaşiul să fie o mândrie pentru România”, a declarat Chichirău.

Ora 14.00: Datele furnizate de AEP arată că sunt 4,3 milioane de alegători care au venit până acum la urne, iar prezența este de 23,71%.

Ora 13.50: Cătălin Moroşanu, candidat pentru un post de consilier la CJ Galaţi, a votat în jurul prânzului.

“Mă voi lupta, aşa cum am reprezentat România şi am fost numărul 1, aşa să fiu nr. 1 şi pentru Galaţi”, a declarat Moroșanu.

Ora 13.35: Primarul Iaşi-ului, Mihai Chirică şi Ministrul Mediului Costel Alexe au votat astăzi la secţii din oraş.

“Emoţiile sunt inevitabile în asemenea momente pentru că vorbim de destinul unei comunităţi. Am votat pentru ieşeni, pentru o viaţă mai bună, ceea ce cred că merităm cu adevărat, pentru proiectele depuse şi care au început să devină realitate”, a declarat Mihai Chirica, care candidează la un nou mandat din partea PNL.

“Iaşiul nu a înregistrat decât degradare în ultimii patru ani. Putem dezvolta judeţul, astfel încât să recuperăm decalajul dintre Moldova şi vestul ţării care s-a acutizat. Suntem obligaţi să facem administraţie în folosul comunităţii”, a spus ministrul Costel Alexe.

Ora 13.10: Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore, find acuzat că a oferit 200 către doi alegători, pentru a vota un candidat în Măgurele, Ilfov.

”Poliţiştii oraşului Măgurele efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infractiunii de coruperea alegătorilor, ca urmare a unui denunţ formulat de către o femeie la data de 26 septembrie a.c. Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat ar fi oferit suma de 200 de lei la două persoane, pentru a vota un candidat”, a transmis IPJ Ilfov.

Video – Urmăreşte Observatorul orei 13.00, cu informaţii actualizate despre alegerile locale:

Observator 13 din 27 septembrie 2020 Live: Bună ziua, urmăriți Observatorul orei 13.00, în ziua alegerilor locale. Informații actualizate despre vot >> https://observatornews.ro/396080 Posted by Observator on Sunday, September 27, 2020

Ora 13.00: Informaţiile actualizate ale orei arată că 3.620.037 au votat până acum. Prezenţa la vot este de 19,78% la nivelul ţării.

Ora 12.55: Grupul de Comunicare Strategică anunţă bilanţul coronavirusului. 1438 cazuri de Covid au fost confirmate în ultimele 24 de ore. De asemenea, 31 de pacienţi cu coronavirus au decedat.

Ora 12.45: PSD anunţă că a făcut plângere pe numele Premierului Orban, pe motiv că a făcut campanie electorală în ziua alegerilor.

“PSD a depus astăzi plângere penală atât împotriva premierului Ludovic Orban, cât şi a consilierului de stat Virgil Guran pentru continuarea campaniei electorale şi ieri (sâmbătă – n.r.) la Dâmboviţa deşi legea interzice clar acest lucru. Modelul Orban a fost preluat şi de ministrul de Interne Marcel Vela care, deşi este candidat, nu s-a sfiit ieri să ţină conferinţă de presă la sediul Ministerului de Interne”, a transmis Sorin Grindeanu.

Ora 12.35: Şefa PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, reclamă unele posibile nereguli la vot în Bucureşti.

“Toate semnalele pe care le primim ne arată că se practică în Bucureşti votul pe modelul suveică, pe strategia de tip suveică. În Sectorul 5, de exemplu, avem foarte multe semnale că buletine de vot deja ştampilate intră în secţiile de votare. Atrag atenţia preşedinţilor secţiilor de votare ca au un spate o carieră şi că nu-şi pot bate joc de ea. Trebuie să ia măsuri şi trebuie să asigure că votul în Bucureşti se desfăşoară în cele mai corecte condiţii. Nu vă permiteţi să vă bateţi joc de votul bucureştenilor, lăsaţi bucureştenii să voteze fără nici o influenţă”, spune Violeta Alexandru.

Ora 12.30: AEP transmite că 3.248.229 de alegători şi-au exercitat votul până acum, prezenţa fiind de 17,82%.

Ora 12.25: În Mehedinţi au fost deschise două dosare penale pentru loviri şi alte violenţe, în urma unor incidente la secţii de vot.

”Până în acest moment la nivelul IPJ Mehedinţi au fost primite 28 sesizari . În urma verificărilor efectuate au fost întocmite doua dosare penale unul pentru lovire şi alte violenţe şi unul pentru fraudă la vot şi a fost aplicata o sancţiune contravenţionala pentru continuarea campaniei electorale”, a anunţat IPJ Mehedinţi.

Ora 12:20: MAI transmite că, până la această oră, au fost semnalate 96 de incidente la vot, dintre care un sfert nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare. Poliţiştii au dat însă şi amenzi cu valoare totală de 8700 de lei pentru 16 incidente.

“Au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare. Au fost constatate 16 fapte contravenționale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral”, a transmis MAI.

Ora 12.15: Este anchetă la DSP Timiş după ce doi primari care erau contacţi direcţi ai unui bolnav de Covid au primit derogare pentru a ieşi din izolare, ca să voteze.

”Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind derogarea măsurii de carantină acordată celor doi edili din judeţul Timiş, vă facem cunoscut faptul că, în coformitate cu legislaţia în vigoare, derogările sunt emise de către CJCCI cu avizul DSP. În cazul celor două persoane publice, reprezentanţii instituţiei noastre şi-au depăşit atribuţiile şi nu au informat conducerea legat de aceste solicitări. În acest context, a fost demarată cu celeritate o anchetă internă, urmând ca persoanele care se fac responsabile de această situaţie să fie supuse rigorilor de procedura internă, mergând până la încetarea raporturilor de muncă. Odată cu finalizarea anchetei, DSP Timiş va face publice măsurile dispuse”, a transmis DSP Timiş.

Ora 12.10: Un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot a primit amendă, la Constanţa. “În jurul orei 09.00, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Comana au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot în timpul exercitării votului”, a transmis IPJ Constanţa.

Ora 12.00: Prezenţa la vot pe ţară este de 15,83% la alegerile locale. 2.884.141 de alegători şi-au dat votul.

Ora 11.55: Liderul UDMR Kelemen Hunor a făcut declaraţii după votul dat în satul său natal, Cârţa, din Harghita.

”Astăzi am votat pentru continuitate, atât în Cârţa, cât şi în judeţul Harghita, ca să putem îmbunătăţi condiţiile pentru creşterea calităţii vieţii. Avem nevoie de autorităţi locale legitime, stabile, pentru că haosul predomină în toată ţara. Să dăm dovadă de unitate şi astăzi, numai aşa vom fi o comunitate puternică! Să nu fim comozi, să fim solidari. Să mergem la vot chiar dacă primarul maghiar nu are un contracandidat în localitatea noastră, pentru că soarta întregului judeţ poate depinde şi de votul nostru”, a spus Hunor.

Ora 11.50: Liderul USR Dan Barna şi-a dat votul la Sibiu.

“Am votat pentru o Românie care se schimbă, care şi în Sibiu şi în întreaga ţară începe să respecte cetăţeanul, să respecte banul public. E nevoie de noi oameni în politică. Am votat pentru acest viitor de care avem atâta nevoie”, a declarat Barna.

Ora 11.40: La Secţia 114 de la Şcoala Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca a dispărut o ştampilă în cursul dimineţii. O alegătoare s-a întors ulterior şi a returnat ştampila spunând că, din obişnuinţă, a pus-o în portofel, odată cu buletinul de identitate.

Ora 11.35: O înregistrare video surprinde un conflict între două femei în faţa unei secţii de vot din Zorlentu Mare, Caraş-Severin. Cele două persoane s-au încăierat după una dintre ele a filmt cu telefonul coada la vot, spun martorii.

Ora 11.30: Conform AEP, 2.485.620 de români au votat până la această oră, prezenţa fiind de 13,65 %.

Ora 11.25: Un bărbat din Târgu Jiu s-a ales cu un avertisment după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.

“Un bărbat de 34 de ani din municipiul Tg Jiu, a fost sancționat contravențional, cu avertisment, conform Legii 115 din 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru că, în ce își exercita dreptul la vot, ar fi fotografiat buletinul de vot, pentru alegerea primarului, iar ulterior a șters fotografia, la solicitarea unui membru al comisiei de vot, de la Secția 18”, transmit poliţiştii gorjeni.

Ora 11.10: Ministrul Sănătăţii a votat la alegerile locale la o secţie din Huşi, judeţul Vaslui. Nelu Tătaru declară că a venit la vot cu gând de schimbare.

Ora 11.05: Filosoful Mihai Şora, care împlineşte 104 ani în noiembrie, a transmis un mesaj pe Facebook după ce a votat la alegerile locale.

”Unde poate fi văzut, în toată splendoarea lui albastră, rotocolul cu douăzeci-douăzeci-lî-mare-de-tipar. Iar domnul cu ştampila a zis: „Sperăm să vă vedem şi la următoarele alegeri, domnule Şora!“ Eu am crezut – cum e şi firesc – că se referea la următoarele alegeri locale, dar (cred că) era vorba (doar) de parlamentare”, a scris Mihai Şora în postare.

Ora 11.00: Până la această oră, 2.147.628 de alegători şi-au dat votul, adică un procent de 11,73%, anunţă AEP.

Ora 10.55: Un incident a fost raportat şi în Hunedoara. Reprezentanţii unui partid politic ar fi distribuit materiale defăimătoare despre un contracandidat. Poliţiştii au deschis un dosar penal.

”La data de 26.09.2020, în jurul orei 11.30, Poliţia Municipiului Hunedoara a fost sesizată prin plângere de către reprezentantul unui partid politic, care a reclamat faptul că, în noaptea de 25/26.09.2020, în mai multe zone din municipiul Hunedoara, au fost distribuite materiale defăimătoare la adresa candidatului partidului respectiv, la Primăria Municipiului Hunedoara”, transmite IPJ Hunedoara.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, si a fost înştiinţatdespre acest caz, prin adresă, Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 3 Hunedoara.

Ora 10.35: Incidente la vot semnalate la Năvodari. La o secţie s-au rupt două buletine de vot şi a fost chemată poliţia. La o altă secţie, s-ar fi înmânat 5 buletine de vot unui alegător, în loc de 4. La o a 3-a secţie din localitate există o plângere, că reprezentanta unui partid politic ar ţine o listă paralelă cu prezenţa la vot.

Ora 10.30: La această oră, 1.770.333 au votat în ţară. În procente, înseamnă o prezenţă de 9,74%.

jwplayer.key=”PkE0ru8dM2gMb6YnrKnE1baJDWGaKG/D0oQLjNoT/Y8=”;

$(function(){

var video_player_width = 695;

if ($(‘.live-obs’).length && $(‘.live-obs’).width() < 695){

video_player_width = $(‘.live-obs’).width();

}

jwplayer(‘player’).setup({

autostart: ‘true’,

flashplayer: ‘//ivm.antenaplay.ro/js/jw6/6.12/jwplayer.flash.swf’,

primary: “flash”,

width: video_player_width,

height: video_player_width*9/16,

stretching: “uniform”,

controlbar: ‘over’,

abouttext: ‘Digital AG (Antena TV Group)’,

file: “https://stream1.antenaplay.ro/live/obstv1/index.m3u8”,

video_type: ‘LIVE’,

androidhls: true,

plugins: {},

});

});

Ora 10.20: Un scandal a fost raportat la procesul de vot din Sectorul 5 al Bucureştiului. Filiala locală PNL acuză PSD şi ALDE că au distribuit într-o secţie mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi, anume aleşi de ei.

”Organizaţia PNL Sector 5 atrage atenţia asupra unor tentative de fraudare a votului, la alegerile locale, încă din primele ore de la deschiderea secţiilor de vot. Reprezentanţii PNL în secţiile de votare din Sectorul 5 au descoperit în 3 rânduri (până la ora prezentului comunicat) reprezentanţi ai PSD şi ALDE care distribuiau, în secţie mai multe buletine de vot pentru Primar General şi Primar de Sector, către anumiţi votanţi, anume aleşi de ei”, transmit cei de la PNL Sector 5.

Ora 10.10: Vicepremierul Raluca Turcan a votat la Sibiu, în cursul acestei dimineţi.

“Nu ne mai permitem experimente, sunt comunităţi întregi care au fost ţinute în sărăcie doar pentru că oamenii aflaţi la decizie le puteau manipula mult mai uşor. Acolo trebuie făcută o schimbare, care să aducă în funcţii de demnitate publică oameni care îşi doresc să schimbe faţa comunităţilor”, a spus Raluca Turcan.

Ora 10.05: Florin Ristei, juratul de la X-Factor, a votat în Bucureşti.

“Tot procesul durează 10 minute, aşa că nu ai niciun motiv ca să nu ieşi din casă”, a transmis artistul.

Ora 10.00: Prezenţa la vot e de 7,58% la nivelul ţării şi de 6,01% în Bucureşti. În 2016, la locale, prezenţa era de 7,86% în ţară şi de 4,41% în Capitală.

Ora 09.35: Preşedintele Klaus Iohannis a votat în Bucureşti, la Liceul Jean Monnet.

”Când sunt alegeri, este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru. Să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitatea în care trăim. Vă invit pe toţi, mergeţi la vot!”, a spus Preşedintele.

Momentul în care a votat Iohannis a fost transmis Live şi pe pagina noastră de Facebook:

Live: Preşedintele Iohannis votează la alegerile locale Live: Preşedintele Klaus Iohannis votează în Bucureşti, la alegerile locale. Informaţii actualizate despre vot >>> https://observatornews.ro/396080 Posted by Observator on Saturday, September 26, 2020

Video: Observatorul orei 09.00, cu ultimele informaţii din dimineaţa Alegerilor Locale:

Observator 9 din 27 septembrie 2020 Live: Urmăriţi Observatorul orei 09.00, în ziua alegerilor locale. Informaţii actualizate despre eveniment >> https://observatornews.ro/396080 Posted by Observator on Saturday, September 26, 2020

Ora 09.20: Candidatul la Primăria Capitalei Nicuşor Dan a votat în Bucureşti.

“Aştept de mult votul ăsta. Am votat cu sete, să scoatem din Primăria Capitalei o caracatiţă de interese care a ţinut în subdezvotlare acest oraş, de aia nu a fost în stare să rezolve nici măcar apa caldă, nu mai zic de trafic sau poluare. Dincolo de problemele vieţii curente, competiţia electorală este una de valori. Este una între adevăr şi minciună, este una între competenţă şi incompetentţă, între cinste şi corupţie şi este una între decenţă şi superficialitate fudulă. De asta am votat cu mare sete”, a mai spus Nicuşor Dan.

Ora 09.15: Traian Băsescu, candidat al PMP la funcţia de Primar al Capitalei, a votat duminică dimineaţă în Bucureşti.

„Am votat, cred că bucureștenii vor reuși să dea vot util pentru ei. Deocamdată televiziunile i-au sfătuit să dea vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea vot util pentru ei, să-l aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în București”, a declarat Traian Băsescu.

Ora 09.10: În Craiova, 33 de cereri pentru urnă mobilă au fost făcute la spitalul județean. 63 de cereri au venit din partea unor pacienţi internaţi la Infecțioase.

Ora 09.00: Prezenţa la vot la această oră este de 9,26% la nivel naţional. Sunt peste 800 de mii de români care au venit la urne.

Ora 08.57: Un video filmat de colega noastră Alexandra Popescu arată cum sunt implementate măsurile de protecţie la alegerile locale în Bucureşti, la secţia de vot unde va vota şi Nicuşor Dan, unul dintre candidaţii la Primăria Capitalei.

Ora 08.50: Călin Popescut Tăriceanu, candidat din partea ALDE la Primăria Capitalei, a fost la vot, iar la ieşirea de la urne a făcut declaraţii.

“Am votat cu gândul la faptul că bucureştenii au trăit un sentiment de frustrate pentru că au fost înşelaţi în aşteptările lor neexistând o dezbatere electorală directă între principalii candidaţi în aşa fel încât să putem fiecare să ne prezentăm propunerile pentru dezvoltarea marilor probleme cu care confruntă oraşului, mă refer la termoficare, la trafic, printre altele şi propunerile privind modernizarea şi dezvoltarea de perspectivă a oraşului în următorii 20 de ani. Sper ca cetăţenii să fi tras învăţămintele necesare şi să voteze pe cale de consecinţă”,a declarat Tăriceanu.

Ora 08.35: Premierul Ludovic Orban a votat după ce a stat la coadă aproximativ 30 de minute, la secţia din Dobroieşti, judeţul Ilfov.

”Am votat pentru creşterea nivelului de civilizaţie. Conceptul de campanie a fost unul foarte clar, dezvoltarea comunităţilor locale prin investiţii, locuri de muncă şi dezvoltarea infrastructurii şi până la urmă creşterea nivelului de civilizaţie. Pentru asta am votat. Pentru oamenii care îmi garantează că pot îmbunătăţi viaţa în comunităţile locale”, a declarat Orban,

Declaraţiile premierului au fost transmise Live şi pe pagina noastră de Facebook:

Live: Declaraţiile premierului Ludovic Orban a votat Live: Premierul Ludovic Orban a votat la alegerile locale Posted by Observator on Saturday, September 26, 2020

Video: Observatorul orei 08.00, cu informaţii despre Alegerile Locale. Premierul Ludovic Orban îşi dă votul.

Observator 8 din 27 septembrie 2020 Live: Bună dimineaţa, urmăriţi Observatorul orei 08.00, cu ultimele informaţii despre alegerile locale >> https://observatornews.ro/396080 Posted by Observator on Saturday, September 26, 2020

Ora 08.26: Liderul PMP Eugen Tomac a votat la o secţie din Bucureşti, în cursul dimineţii.

“Îi invit pe toți cetățenii români să vină la vot, este mult mai grav să lipsim de la acest exercițiu democratic, și este mult mai grav să ne temem de virusul care poate bântui democrația decât de pandemie. Am votat astăzi pentru experiență, pentru competență, pentru mai multă transparență. Să dăm dovadă de implicare, să votăm din convingere”, a declarat Tomac.

Ora 08.25: Un incident a fost semnalat şi în judeţul Olt, unde poliţia a deschis un dosar penal după ce doi bărbaţi ar fi încercat mituirea unui alegător.

“În seara zilei de 25 septembrie, în jurul orelor 19.00, un bărbat din comună Poboru a sesizat organelor de poliție faptul că doi bărbați ar fi oferit unui localnic al comunei Poboru o sumă de bani în scop electoral, fără să precizeze despre ce suma e vorba. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor dosarul urmând a fi declinat Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina”, au transmis poliţiştii.

Ora 08.20: Dominic Fritz, candidat de origine germană la Primăria oraşului Timişoara, a votat în această dimineaţă la o secţie din cartierul Iosefin.

“A fost pentru mine primul vot în România şi l-am dat cu multă încredere că putem să ne reconectăm de valorile Timişoarei, dar şi de valorile Europei”, a declarat Fritz, după ieşirea de la vot.

A fost pentru mine primul vot în România şi l-am dat cu multă încredere că putem să ne reconectăm de valorile Timişoarei, dar şi de valorile Europei

Ora 08.05: Conform datelor furnizate de AEP, la ora 08.00, peste 335 de mii de români își dăduseră deja votul, în prima oră după deschiderea urnelor. Prezența este de 1,83%, mai mare față de alegerile prezidențiale, când a fost 1,46% la aceeași oră. Este în schimb mai mică față de localele din 2016, când procentul era de 2,2%.

Ora 08.00: Premierul Ludovic Orban a venit pentru a-şi da votul la alegerile locale. Prim-ministrul votează la Dobroiești, în Ilfov.

Ora 07.55: Un scandal a izbucnit la o secție de vot din Dolj, în localitatea Cârcea. Incidentul a fost provocat de montarea unor camere de luat vederi deasupra cabinelor de vot. Liberalii locali îl acuză pe primar că ar vrea să intimideze alegătorii.

Ora 07.50: În Vrancea a fost semnalat un incident încă de sâmbătă seară, președintele și locțiitorul unei secții de vot din localitatea Măicănești au demisionat. Decizia lor vine după ce s/a descoperit că ștampilele care urmau să fie folosite la urne aveau urme de tuș.

Ora 07.45: Peste 170 de mii de români şi-au dat votul în prima jumătate de oră după deschiderea urnelor. Prezenţa este astfel de 0,95% până la ora 07.30. În mediul urban au votat 86 de mii de alegători, la în zonele rurale au fost 87 de mii de votanţi. Cei mai mulţi sunt în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, iar cei mai puţini în Harghita și Covasna.

Ora 07.40: Video – La mai multe secţii de vot din Bucureşti s-au format deja cozi. Oamenii aşteaptă afară din cauza măsurilor de protecţie, care cer ca numărul alegătorilor în secţia de vot să fie restrâns.

Ora 07.20: Viceprimarul Bucureştiului, Aurelian Bădulescu, care e şi candidat PSD la Primăria Sectorului 3, a votat duminică dimineaţă, la prima oră.

”Am votat pentru a ţine cât mai departe de banul public complicităţile dintre lumea interlopă şi oamenii politici care îşi doresc un portofoliu”, a declarat Bădulescu le ieşirea din secţia de votare.

Video: Observatorul orei 07.00, cu imagini şi informaţii de la deschiderea urnelor:

Observator 7 din 27 septembrie 2020 Live: Bună dimineaţa, urmăriţi Observatorul orei 7.00, în ziua Alegerilor Locale. Secţiile de vot s-au deschis >> https://observatornews.ro/396080 Posted by Observator on Saturday, September 26, 2020

Ora 07.02: Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, se numără printre primii candidaţi care îşi dau votul în cadrul alegerilor locale. Edilul a votat la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa, în sectorul 1 al Capitalei.

“Am votat dis-de-dimineaţă şi, ca de fiecare dată, şi mă bucur că am ajuns şi de această dată să fiu primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la părinţii noştri, toţi sunt foarte importanţi. E-adevărat, ne dorim să investim în infrastructură, de asemenea, în combaterea poluării, investiţii foarte mari, pentru că s-a simţit nevoia în această perioadă de pandemie, în toate spitalele, în şcoli, dar cei mai importanţi sunt oamenii. Şi oamenii trebuie să fie pe primul loc, nu?”, a declarat Gabriela Firea, la ieşirea din secţia de vot.

Ora 07.00: Secţiile de vot s-au deschis la Alegerile Locale

Cele peste 18 mii de secţii de vot s-au deschis în România, la ora 07.00. Votul se va desfăşura până la ora 21.00, cu măsuri speciale de protecţie, în contextul pandemiei.

Ce votăm?Unde votăm?Pe cine votăm?Cum votăm?

În doar câteva ore se deschid urnele pentru 19 milioane de români, care sunt aşteptaţi la vot.

Echipele Observator vor urmări întreg procesul electoral, iar la ora 21 vă vom prezenta la Antena 1 singurul exit-poll pentru locale, realizat de Avangarde.

Secțiile de vot se deschid duminică la ora 07:00 și se închid la ora 21:00, însă programul poate fi preungit până la 12 noaptea în cazul în care la rând se află persoane care vor să voteze.

Pentru cine votăm?

Toţi vom primi 4 buletine de vot, însă există o diferenţă:

– În Bucureşti, alegătorii vor pune o ştampilă pentru primarul general, una pentru consilierii generali, o a treia pentru primarul sectorului de reşedinţă iar a patra pentru consilierii locali ai sectorului.

– În ţară, oamenii vor vota pentru primar, consilieri locali, preşedinte al consiliului judeţean şi consilieri judeţeni!

Alegerile în cifre:

256.042 de candidaţi 19.004.986 de alegători 18.793 de secţii de vot Ce votăm:

40.030 de consilieri locali 1.381 de consilieri judeţeni 3.186 de primari 55 de consilieri generali Citește și: Alegeri locale. Lista candidaților pe fiecare județ în parte. Unde se dau marile bătălii

Lista candidaților din fiecare județ și Municipiul București

Alba Arad Argeș Bacău Bihor Bistrița-Năsăud Botoșani Brăila Brașov Buzău Caraș-Severin Călărași Cluj Constanța Covasna Dâmbovița Dolj Galați Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomița Iași Ilfov Maramureș Mehedinți Mureș Neamț Olt Prahova Satu Mare Sălaj Sibiu Suceava Teleorman Timiș Tulcea Vaslui Vâlcea Vrancea Municipiul București Unde trebuie să votezi la alegerile locale?

Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile locale din 27 septembrie 2020 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral.

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

CNP – codul numeric personal Numele de familie Codul de verificare pe care îl vedeți pe site Cum votezi respectând regulile medicale – tutorial video

Duminică sunt alegeri, iar regulile sanitare sunt extrem de stricte. Deşi autorităţile pun la dispoziţie măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă pentru alegători, este de preferat să venim cu ele de acasă. Nu uitaţi să luaţi şi un pix şi poate chiar dezinfectant.

Reporterul Observator Larisa Beranschi a realizat un tutorial video pentru ziua votului, cu regulile și recomandările sanitare pe care trebuie să le respectăm.

Citește și: Medicul Virgil Musta, recomandări în ziua alegerilor locale pentru a minimiza riscul de infectare la vot

Cele mai importante momente din ziua alegerilor locale vor fi LIVE pe pagina de Facebook Observator.

Sursa: Observator

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *